Vertrouwens Contact Persoon TTV Torenstad

 

Sporten is heerlijk! Je kunt er al je energie in kwijt. Het is vaak spannend en gezellig en je voelt je er goed door. Maar soms gebeurt er iets waardoor de lol eraf gaat.

 

Het moet wel leuk blijven
Als je wordt lastig gevallen bijvoorbeeld. Als iemand steeds opmerkingen maakt waarvan je baalt. Grappen over je lijf. Of als iemand aan je zit, terwijl je dat niet wil. Dat soort aandacht noemen we seksuele intimidatie. Het mag niet. Waarom niet? Omdat jij het niet wilt!!

“Hé, dat shirt zit mooi strak zeg!” 
“Zo, jij ziet er lekker uit vandaag!” 
“Kan jij goed zoenen?” 
“Stevige billen heb jij in dat broekje”

 

Kappen nou!
Stomme opmerkingen die misschien je ene oor in en je andere oor uitgaan. Maar ze kunnen ook in je hoofd blijven zitten. Je gaat je er dan rot door voelen. Soms gaat het verder dan alleen opmerkingen. Als je trainer of begeleider je bijvoorbeeld aanraakt op plaatsen waar dat echt niet nodig is. Of steeds toevallig komt binnenlopen als jij onder de douche staat of je omkleedt. Of je uitgebreid knuffelt en zoent als je een wedstrijd wint. Dan heb je geen lol meer in sporten en kom je misschien liever niet meer. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. De bedoeling is dat die ander ophoudt jou lastig te vallen.

“Hij bedoelt het gewoon aardig” 
“Ik had ook de deur op slot moeten doen” 
“Ik moet blij zijn dat hij mij wil trainen” 
“Misschien is het wel normaal”

 

Jij bepaalt wat er mag! 
En zo zijn er nog wel honderd excuses te bedenken. Maar voor seksuele intimidatie is geen excuus. Het is nooit jouw schuld. Als jij het niet wil, is de ander altijd fout. Het gaat om jouw lijf, dus jij bepaalt wat je oké vindt. Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Jij bent de enige die weet wat je wel en niet goed vindt. En daar moet iedereen naar luisteren. Je teamgenoten, je coach, je trainer, iedereen. Als je wordt lastig gevallen, moet je sportvereniging daar iets aan doen. Daarom zijn er regels afgesproken met de trainers en begeleiders. Zij moeten zich daaraan houden. Die afspraken zijn er voor jouw veiligheid. Jij moet je veilig kunnen voelen en niet worden lastig gevallen op de club, of tijdens een trainingskamp. Het belangrijkste is dat er niets gebeurt dat jij niet wilt.

Ze vinden vast dat ik me aanstel” 
“Als ik iets zeg, schopt-ie me uit het team” 
“Ik schaam me dood” 
“Niemand zal me geloven”

 

Je kunt er iets tegen doen! 
Als je wordt lastig gevallen op de club vind je het misschien heel moeilijk om er iets van te zeggen. Toch is het belangrijk om dat wel te doen. Misschien heeft degene die jou lastig valt niet eens door hoe vervelend het voor jou is. Als je dat zegt, dan zal hij waarschijnlijk “sorry” zeggen en het niet meer doen. Maar soms helpt praten niet, of ben je bang om voor jezelf op te komen. Blijf er niet over zwijgen! 
Zoek zo snel mogelijk iemand aan wie je het wel kan vertellen! Vertel het aan iemand die je vertrouwt. Je vader of je moeder bijvoorbeeld. Of een vriend of een vriendin. Of iemand op de club. Als iemand anders ook weet wat er gebeurt kun je er samen iets aan doen.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ton van Soest is binnen TTV Torenstad  vertrouwens contact persoon (VCP)   

Hieronder kun je lezen, wanneer je een beroep op hem kunt doen en met hem in contact kunt komen. Als je lid bent van TTV Torenstad, wil je natuurlijk op een plezierige manier samen met anderen sporten. Samen met je teamgenoten, trainers en begeleiders sportief bezig zijn en op een vriendschappelijke manier met elkaar omgaan. Natuurlijk ontstaan er hierbij wel eens problemen, die je gezamenlijk op kunt lossen. Het kan voorkomen dat je in een situatie verzeild raakt, die je zelf niet goed kunt oplossen, omdat je het probleem niet kunt of durft te bespreken. Je kunt daarbij denken aan ongewenst gedrag zoals bijvoorbeeld seksuele intimidatie, pesten, agressie en geweld of discriminatie.

 

Kom je hier zelf niet uit dan kun je terecht bij de vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en zoekt samen met jou naar manieren om met het probleem om te gaan. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan advies, ondersteuning, kijken of er bemiddeling wenselijk is of doorverwijzen naar hulpverlening. Het is belangrijk te weten dat leden of hun ouders namens hen een beroep kunnen doen op de vertrouwenspersoon.

Alles wat besproken wordt met de vertrouwenspersoon is vertrouwelijk. Hij zal niets met anderen bespreken zonder jouw toestemming.

Ton is bereikbaar via telefoonnummer 06-20842724

(Wij zijn nog bezig om een tweede vertrouwenspersoon te werven)